• Pomidorų auginimas
    Laisvalaikis,  Maistas

    Žemės ūkis Lietuvoje

    Lietuvoje – žemės ūkio kraštas. Kad ir kaip galvotume, jog šalies pramonė turi priklausyti nuo pažangių technologijų gamybos ar kūrimo, vis tik visas pamatas išlieka žemės ūkyje. Valgyti reikia visiems. Juolab, kad ūkininkavimui turime išties geras sąlygas. Daug pigios žemės, tikrai pakankamai šilta klimatą, pigios, nors kartais ir pasyvios darbo jėgos. Ir rimtesni, daug ir protingai dirbantys ūkininkai tikrai nesiskundžia nei darbu, nei uždarbiu. Taigi ūkininkavimas neatsiejama mūsų, lietuvių, gerovės dalis. Nuo senų laikų Lietuvoje vis kas nors auginama. Žinoma, populiariausia buvo įvairūs javai. Duona – vienas pagrindinių maisto produktų, neskaitant mėsos. Kiek vėliau, prieš kelis šimtus metų į Lietuvą atkeliavo ir bulvės, sunkiai, bet visgi gana greit išpopuliarėjusios ir…

  • krosnys
    Įvairūs,  Maistas,  Namams

    Krosnys – jų ištakos ir paskirtis

    Šiandien, išdirgus žodį „šildymas“, pirmos mintys, kurios ateina į galvą, dažniausiai būna susijusios su nemažomis šildymo kainomis ir centriniu šildymu. Visgi, yra gerokai daugiau šilumos alternatyvų, viena jų – krosnys. Tiesa, negalima teigti, kad tai novatoriška šildymo alternatyva. Krosnys buvo populiarios iki XX a. vidurio, vėliau jų populiarumas priblėso, kai jas pakeitė centralizuota šildymo sistema, tačiau viskas gyvenime sukasi ratu, todėl ieškant ekonomiškesnių, autonominių šildymo būdų, visi atsisukame į tai kas sena ir nepelnytai pamiršta. Pirmosios krosnys – duobė žemėje Archeologai teigia, kad pirmosios krosnys atsirado dar akmens amžiuje, tiesa, jos tada ne iš tolo nepriminė mūsų senolių molinių krosnių. Tai buvo lauke iš akmenų sukrautos arba į žemę įleistos…

  • Maistas,  Namams,  Pirkiniai

    Pievagrybiai – nuostabūs grybai ant Jūsų stalo

    Kiekvieną rudenį šimtai grybautojų keliauja į Lietuvos miškus. Vieni juos renka sau, kiti – kad galėtų prekiauti turguje. Grybai – tai nuostabus ingredientas, pagardinantis daugybę patiekalų. Grybai dedami į lietinius blynus, cepelinus, taip pat iš jų gaminami labai skanūs padažai įvairiausiems patiekalams. Savo chemine sudėtimi grybai yra labai artimi mėsai bei žuviai. Taip pat gausu ir aminorūgščių:  tirozino, arginino ir lecitino, neleidžiančio kauptis cholesteroliui. Vieni populiariausių grybų – pievagrybiai. Svarbią vietą pastarieji užima daugybėje picų receptų, taip pat įvairiuose troškiniuose, padažuose, garnyruose. Taip pat pievagrybiai gerina regėjimą bei mažina auksinio stafilokoko augimą, mažina cukraus kiekį kraujyje. Šie grybai kai kurių maistinių medžiagų gausa netgi lenkia kai kuriuos vaisius bei daržoves,…

  • Maistas,  Namams,  Šventės

    Ar taupysime per Kalėdas?

    Kalėdos tai ne tik džiaugsmo, ramybės ir atsipalaidavimo metas, bet tuo pačiu tai ir išlaidų laikotarpis, per kurį yra išleidžiama daugiausia šeimos santaupų. Šiais laikais materialinės dovanos ima viršų ir to pakeisti nėra įmanoma, todėl dovanoms teks paaukoti nemažą dalį pinigėlių. Tačiau yra ir kita medalio pusė – kalėdinis stalas, ant kurio puikuosis daugybė kalėdinių patiekalų. Kad paruošti šiuos patiekalus, teks tikrai paploninti savo piniginę, tačiau per šventes juk norisi pavalgyti, o gal ir šiek tiek išgerti su visa susirinkusia didžiule šeima. Tačiau, kad kalėdiniai patiekalai neatrodytų skurdžiai, visada galima bandyti taupyti ir bandyti pasiruošti būtent tai ko geidžia Jūsų ir aplinkinių širdis. Šioje vietoje svarbiausias tampa jūsų planavimas. Žinoma,…

  • Maistas

    Australai per Kalėdas valgo kiaulieną

    Artėja Kalėdos, turbūt didžiausia šeimos šventė Lietuvoje. Šios šventės ypatingai laukia vaikai, tačiau suaugusiems tai tarsi tampa ir mažytis galvos skausmas. Praėjus visiems dovanų pirkimams lieka paskutinis didžiulis galvos skausmas – ką patiekti ant savo Kalėdų stalo. Lietuvoje šeimos dėl praeities įpročių ir tradicijų per Kalėdas įprastai pasirenka žuvies patiekalus, karaliauja silkė. Tačiau, štai Australai renkasi kiaulieną, kuri mums tuo metu atrodo nepriimtina ir jiems dėl to galvos visiškai neskauda. Jiems įvairūs kiaulienos patiekalai yra visiškai įprasti kalėdiniai patiekalai ir jie juos valgo kaip išprotėję. Nors kalėdiniai patiekalai ir kainuoja nemažai nervų ir pinigų, tačiau džiaugsmo jie suteikia ateityje, kai jau visa šeima sėdi prie stalo ir tas kuris paruošė…

  • Maistas

    Vokiečių virtuvė žavi skaniais ir natūraliais gaminiais

    Vokiečių virtuvė gan įprasta mūsų lietuviškam skrandžiui. Joje gausu sočių mėsos, bulvių patiekalų, o visa tai užliejama gardžiu vokišku alumi, kuris niekuo nenusileidžia visuomet puikiai įvertinamam lietuviškam alui. Tačiau vokiečiai žavi ne tik sočiu maistu, bet ir natūraliais produktais. Vokiečių virtuvės Marille Vilniuje savininkė pasakoja, jog Vokietija garsėja ne tik savo bavariškom dešrelėm, bet ir nuostabiais vokiškais Brezel riestainiais. Anot istorijos, šis skanėstas buvo sugalvotas ir iškeptas Vokietijos vienuolių dar 6 amžiuje, riestainiai taip sparčiai populiarėjo, kad vėliau net tapo Vokietijos kepėjų gildijos logotipu. Šių riestainių vardu pavadintas ir vienas didžiausių Vokietijos festivalių – Brezelfest, kuris rengiamas kiekviena vasarą, nuo 1910 m. Jau nuo lapkričio pabaigos šių tradicinių ir vokiškų…

  • Maistas

    Alus ir moterys. Faktai kurių nežinojote.

    Alus alus – tikras gardumėlis, be kurio neįsivaizduojami šašlykai, šventės ar krepšinio rungtynės. Tačiau ne visi geriantys alų žino jo istoriją. O tuo labiau kuo alus susijęs su moterimis. Juk alus laikomas vyrų gėrimu. Tad vienus nustebinsime naujais faktais, kitiems priminsime tai kas buvo žinoma, tik primiršta. Ar žinote, jog seniausia žinoma reklama yra būtent alus reklama. Ir spėkite kas joje vaizduojama? Ant molinės lentelės prieš 4000 metų protingas marketingistas nupaišė moterį didelia krūtine laikančią  dvi alaus talpas. Kitas įdomus faktas – istorikai teigia, jog pirmieji profesionalūs aludariai buvo moterys. Juk tik moterys sukosi aplink puodus ir turėjo pakankamai įgūdžių ruošti alų. Jei manote, jog „visos problemos dėl moterų“, tai…

  • Maistas,  Sveikata

    Dienos pietūs – dirbančiųjų išsigelbėjimas

    Subalansuota mityba – sveikatos ir grožio pagrindas. Specialistai teigia jog maitintis turime 3-5 kartus per dieną. Tačiau šis patarimas dažnai lieka neišgirstas dirbančiųjų, visą dieną praleidžiančių darbo vietoje ir kur labiau įprasta nuolat užkandžiauti, nei normaliai pavalgyti. Visgi, jei šalia darbovietės atsidaro restoranas siūlantis dienos pietus – mitybą lengva sureguliuoti. Dienos pietūs tai sriuba, pagrindinis patiekalas ir gėrimas. Sukomplektuotas atskiras meniu, kuriame dažniausiai būna dienos sriuba ir keli pagrindinio patiekalo pasirinkimai. Dienos pietūs paprastai kainuoja pigiau, nei kitu dienos metu iš meniu užsakomi tie patys patiekalai. Tai būtent ir traukia visus pietaujančius – sotus maistas ir gera kaina. O jei restoranas dar ir žavi aplinka bei išties gardžiu maistu, pietūs…