Graikijos virtuvė – tai šimtmečių tradicijos lėkštėje. Fetos sūris, vynas, daugybė daržovių, jūros gėrybių, mėsos, ir visa tai dosniai pagardinta alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, dieviško aromato prieskoniais. Graikai eksportuoja labai mažai maisto produktų, viską, ką turi geriausio, suvartoja patys. Valgis graikams labai svarbus. Tai ir poilsis, ir bendravimas, ir tiesiog gyvenimas.
Keliaujant po Graikiją nebrangiai ir skaniai galima pavalgyti tavernose (ΤΑΒΕΡΝΑ). Tavernos dažniausiai atsidaro vidurdienį, o pietų valandos graikams prasideda po aštuntos valandos vakaro. Į taverną graikai renkasi ne vien prikimšti skrandžio – pietūs užsitęsia ilgai, pokalbiai užgeriami vynu, o po kelių valandų pietavimo netikėtai gali prasidėti šokiai. Kiekvienas graikas turi savo mėgstamą taverną, kur lankosi nuolat, ne vien tik savaitgaliais, ir visus pažįsta. Vakarais tavernose prisirenka pilna žmonių, kažkur groja muzika, visur bėgioja vaikai, po stalais tupi katės, o cigaretės dūmas maišosi su gardžiausiais maisto kvapais. Kelionės į Graikiją metu skaniai pavalgyti gausite kiekvienoje tavernoje, tačiau jei norite pajusti tikrą graikiškų pietų dvasią, turite išsukti iš kelių, kuriais vaikšto pagrindinės turistų minios.
Kiekvienas Graikijos restoranas privalo savo meniu ir kainas skelbti prie įėjimo – toks įstatymas. Taigi turistas gali tiesiog vaikščiodamas gatve rinktis, ką jis norėtų valgyti, ir ar jo pasirinkimas atitiks jo kišenę. Kai kuriems patiekalams, ypač iš žuvies, kainos gali būti nenurodytos prie įėjimo į restoraną – jos kinta kiekvieną dieną priklausomai nuo žūklės laimikio. Prieš užsisakydami patiekalą, kainą galite sužinoti iš padavėjo.
Kiekvienoje tavernoje turistui pasiūlys platų patiekalų iš mėsos, žuvies, daržovių pasirinkimą, o taip pat ir garsiąją musaką – baklažanus, bulves ir mėsos faršą, užkeptą po bešamelio padažo sluoksniu bei pasticcio – makaronus su mėsos faršu ir bešamelio padažu. Lankantis Graikijoje tikrai teks paragauti fetos sūrio, pagaminto iš avies pieno. Tikrai nenusivilsite! Tavernoje fetos sūrį dažniausiai patiekia su pomidorais, agurkais, paprika, svogūnu ir alyvuogėmis – kaip tik tai, kas mūsuose vadinama „graikiškomis salotomis“. Graikijoje šis paprastas patiekalas vadinamas tiesiog „kaimiškomis salotomis“ (horiatiki salata).
Psaro-tavernose (ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ) galima paragauti labai skanių žuvies ir kitų jūros produktų patiekalų. Troškinta, kepta keptuvėje ar ant žarijų, virta žuvis, patiekalai iš aštuonkojų, austrės, midijos, viskas labai šviežia, nes psaro-tavernos dažniausiai įsikuria jūros pakrantėje.
Psistarijose (ΨΗΣΤΑΡΙΑ) gausite ant anglių keptos mėsos – kiaulienos kepsnių, vištienos, ėriuko šonkaulių, arba net keptų avies galvų. Kai kuriose psistarijose būna tik vienos rūšies patiekalas. Maistas skanus ir palyginti nebrangus, o aplinka itin paprasta. Kai kur keptos mėsos net nededa į lėkštutę, o paduoda ant gabalėlio popieriaus. Psistarijų nerasite miestų centruose, kur namai stovi arti vienas kito, šioms užeigoms reikia erdvės, kad nuolatinis kepamos mėsos dūmas neerzintų kaimynų.
Tavernose – užkandinėse (ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ) karštų patiekalų pasirinkimas nedidelis, daugiau siūlomi šalti užkandžiai. Taigi užsakymo nereikės ilgai laukti. Jei šalia iškabos yra dar žodis „uzeri“ (ΟΥΖΕΡΙ), tai reiškia, kad šiose užkandinėse galima gauti ir Graikijoje populiarios anyžinės degtinės.
Greitam gatvės užkandžiui nusipirkite ką nors iš „artopijos“ (ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ) – kepyklos. Čia galima rasti kvietinių paplotėlių – pitos su įvairiausiais įdarais: tiropitos su sūriu, spanakopitos su špinatais, prasatopitos su porais, kremedopitos su svogūnais, kolokitopitos su cukinijomis, melizanitopitos su baklažanais, kotopitos su vištiena ir tt. Kepyklose yra ir saldžių kepinių. Tačiau pats populiariausias graikiškas gatvės maistas – souvlaki. Tai ant iešmo kepta mėsa – kiauliena, aviena ar vištiena, patiekta su keptomis bulvėmis, padažais, o dar dažniau – tiesiog pitos paplotyje, parduodama išsinešimui. Soulvaki užkandinės (ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ) neabejotinai yra populiariausios tarp turistų, tačiau jas mėgsta ir vietiniai.
Puodelį graikiškai paruoštos kavos išgersite kavinėje, kuri Graikijoje vadinasi „Kafenio“ (ΚΑΦΕΝΕΙΟ). Kavinė, ypač kaime, tai savotiškas graikų pensininkų klubas, kur vyrai ateina pasišnekučiuoti, pažaisti kortomis, aptarti keliones ir politinius įvykius, paskaityti laikraščių. Vietinės moterys į kavines nevaikšto. Graikiška kava tiršta ir kvapni, prie jos visada paduodama stiklinė vandens. Kavos gėrimas – svarbi socialinio gyvenimo dalis. Užsisakę puodelį kavos, graikai kavinėje praleidžia 3-4 valandas.
Dar vienas patarimas kelionės metu – neikite pietauti ten, kur vedamos turistų grupės. Graikai niekada sau neleis supaprastinti maisto kokybės, todėl pavalgysite skaniai, tačiau kainos gali būti nepagrįstai didelės. Valgykite ten, kur matote daug vietinių. Būtinai bendraukite su padavėjais. Bendraukite net ir tuo atveju, jei nemokate graikiškai, o jie nesupranta lietuviškai.
Skanių Jums graikiškų įspūdžių!