Sveikata

Ką privalu žinoti būsimai mamai?

Kiekviena moteris svajoja vieną dieną tapti mama, o belaukdama vaiko gimimo, atsakingai ruošiasi jo atėjimui į šį pasaulį. Tuo laikotarpiu, itin svarbu ne tik rūpintis savo sveikata, pozityvia nuotaika, bet ir tinkamai pasirinkti subalansuotą maistą, turintį daug vertingų medžiagų, naudingų ne tik jūsų organizmui, bet ir būsimo kūdikio vystymuisi ir sveikatai. Tam, kad jums netektų dėl to nerimauti, reiktų į savo maisto racioną įtraukti maisto produktus, turinčius geležies ir folio rūgšties. Šie mikroelementai yra labai svarbūs kūdikio nervinės sistemos ir kraujotakos vystymuisi.

Folio rūgšties ir geležies iš maisto galite gauti, valgant įvairias žalialapes daržoves (pvz. špinatus, salotų lapus, įvairių rūšių kopūstus); burokėlius; kepenėles; mieles; kiaušinių trynius; skaldytų grūdų duoną. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad termiškai apdorotas maistas praranda didžiąją dalį vertingų vitaminų, todėl jei tik įmanoma reiktų stengtis, gaminant daržoves, jų neperkaitinti, o palikti dar traškias. Taip pat galite maisto gamyboje dažniau naudotis garų puodą, kuris padeda išsaugoti vitaminus ir maistingąsias medžiagas. Svarbu papildomai naudoti vitamino C turinčius produktus, pvz. galite citrinų sultimis apšlakstyti šviežių daržovių salotas. Nuo to kokį maistą rinksitės nėštumo metu ar jau susilaukus kūdikio, priklausys jūsų laktacijos trukmė bei pieno kokybė.

Būtent žindymo metu labiausiai pastebimos mamos mitybos klaidos, dėl kurių kūdikis gali jausti pilvo dieglius, būti neramus ir tapti alergišku. Būtina pasikonsultuoti su žindymo specialistais dėl informacijos apie tai kokius maisto produktus verta rinktis, o kurių vengti.

Gydytojas K. Vitkauskas teigia, kad „žindymas vaikui teikia ne tik patį geriausią maistą, bet ir saugumą, greitą užtikrintą nusiraminimą ir garantiją, kad yra mylimas“.

Plačiau apie maisto įtaką mamos pienui ir žindymą, galite skaityti čia.