Žuvis – tai maisto produktas kurį daugelis žmonių Lietuvoje tikrai valgo ne kas dieną. Dažniausiai šansas paskanauti įvairių skanėstų iš žuvies pasitaiko arba švenčių metu ar tada kada leidžiame sau vakarienę restorane.
Vis dėl to, kai kurie žmonės yra labiau linkę „draugauti“ su jūros gėrybėmis ir netgi galvoja apie tai kaip į kasdienę dietą įtraukti daugiau žuvies – ar tai būtų filė, kukuliai, žuvies kotletai ar kažkas kito ką mėgstame.
Logiška, jog kyla klausimas – ar žuvis yra pakankamai sveikas produktas valgyti kiekvieną? Į jį bandysime atsakyti pateikdami mokslininkų įžvalgas ir jų aprašytą žuvies naudą mums. Taigi, šiame straipsnyje, trumpai apie žuvies valgymo ypatumus.
Ką apie žuvies valgymą sako mokslininkai?
Mokslininkai praktiškai vienbalsiai kalba apie tai, jog žuvis yra vienas iš sveikiausių maisto produktų tipų apskritai. Tačiau, natūralu, jog ne visi mes ją mėgstame, o kai kuriems mintys apie žuvį apskritai panaikina apetitą.
Vis dėl to, jeigu galvojame apie sveiką mitybą, žuvis gali būti puiki išeitis, kadangi šio produkto suteikiami privalumai smarkiai nusveria trūkumus.
Taigi, atsakant į klausimą ar žuvį galima ir sveika valgyti, paprastas atsakymas yra tikrai taip. Žuvyje gausu ne tik vitaminų ir mineralų, tačiau ir tokių naudingųjų medžiagų kaip omega-3 riebiosios rūgštys ir pan. Pastebimas ir žuvies teigiamas poveikis kovojant su depresija, debetu, artritu ir aukštu kraujospūdžiu.
Žuvies maistinė nauda mums
Kaip jau sakėme, patikimi šaltiniai byloja apie didžiulę žuvies naudą mums įtraukus ją į kasdienį mūsų racioną. Nors jos produktai galbūt yra ne kiekvieno skoniui, faktas, jog maistiškai ji į yra mums itin naudinga.
Žemiau įvardijame žuvies privalumus.
Gerinama smegenų sveikata
Vienas didžiausių žuvies benefisų mums yra teigiamas poveikis smegenų sveikatai. Prie to pagrindine prisideda itin didelis kiekis omega-3 riebiųjų rūgščių kurių galime rasti žuvyje.
Kartu žuvis prisideda prie kognityvinių funkcijų prastėjimo mažėjimu ateinant su metais. Nesvarbu kokio amžiaus, lyties ar fizinio aktyvumo būsite, smegenys ilgiau išlaikys savo funkcionalumą ir sveikatą valgant žuvį.
Padeda akių sveikatai
Senstant prastėja ne tik mūsų smegenų darbas, tačiau ir rega. Neretai pasenus žmonių matytas suprastėja iki tokio lygmens, jog ne itin stiprių akinių sunkiai ką matysime. Žuvis padeda stiprinti akių sveikatą net ir mums senstant.
Padeda stiprinti širdies sveikatą
Širdies sutrikimai yra pati dažniausiai liga kuria serga žmonės ne tik Lietuvoje, tačiau ir visame pasaulyje. Žinoma, niekas nenori turėti silpnos ir sergančios širdies. Omega-3 riebiosios rūgštys šiuo atveju yra viena iš svarbiausių medžiagų norint stiprinti širdies sveikatą.
Kaip žinia, šios medžiagos yra itin daug žuvyje, todėl galima sakyti, jog tai yra vienas iš sveikiausių maistų mūsų širdžiai.
Pasak tyrimų, būtent jos vartojimas ir prisideda prie stipresnės širdies ligų ir kitų sutrikimų, todėl jei mėgstate žuvį, žinokite, jog jūs savo širdžiai nešate realią naudą.
Pabaigai
Bendrai tariant, žuvis yra praktiškai privalomas maistas įtraukti į savo kasdienį racioną. Kadangi žuvies rūšių yra tikrai nemažai, manome, jog atrasti mėgstamą žuvį pagal savo skonį tikrai nebus sudėtinga.
Kadangi žuvis pasižymi ir akivaizdžiais privalumais žmogaus organizmui, galite būti garantuoti, jog tapsite ne tik sveikesni, tačiau ir stipresni tiek fiziškai, tiek psichiškai. Taigi, kai kitą lankysitės parduotuvėje ar spręsite ką gaminti vakarienei, gerai pagalvokite apie gardumynus paruoštus būtent ir žuvies.