Pagal kinų horoskopą 2022 metai yra juodojo vandens tigro metai. Pagal senąsias Rytų tradicijas, sutinkant juos, reiktų atkreipti dėmesį į kelias svarbias detales, pavyzdžiui, ką esate apsirengę ar kaip papuošę namus. Tačiau vienas iš svarbiausių akcentų, sutinkant pirmą naujųjų metų dieną – šventinis stalas. Kad Naujųjų metų išvakarėse šventinis stalas simbolizuotų gausą ir sėkmę, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo išbandyti kelis receptus.
„Vienas iš pagrindinių Naujųjų metų vakaro akcentų daugeliui mūsų yra šventinis stalas. Pastebima, jog šventei lietuviai yra linkę rinktis mažiau įprastus, egzotiškesnius patiekalus. Ant pirkėjų naujametinio stalo vis dažniau nugula sušiai, ikrai, midijos, įvairūs paštetai ar sūrių rinkiniai. Taip pat šventiniam stalui žmonės labiau renkasi svečius džiuginti lengvais vieno kąsnio užkandžiais, kuriuos nėra sunku paruošti, ant stalo deda ir įvairius užkandžių rinkinius. Tačiau nepaisant to, daugelyje šeimų Naujųjų metų šventimas yra stipri tradicija, kuomet visi susirenka prie stalo ir mėgaujasi kelių patiekalų vakariene. Nenuostabu, jog pirkėjai šiuo laikotarpiu įsigyja įvairiausių maisto produktų, kurie atitinka visų poreikius“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Naujųjų sutikimui – mėsos patiekalai
„Sutikdami Naujuosius metus net ir skeptiški žmonės atkreipia dėmesį į vienokius ar kitokius prietarus, vadovaujasi astrologų patarimais, kaip pasiruošti metų virsmui, kad kiti metai būtų sėkmingi. Pasak kinų tradicijų, sutinkant Tigro metus, ant stalo reiktų nepagailėti mėsos patiekalų, mat tigras yra mėsos mėgėjas. Tam, kad pagrindinis vakarienės patiekalas būtų tikrai įspūdingas, ant stalo dėkite ne vištieną, o kitokią mėsą – pavyzdžiui, kiaulieną ar jautieną. Taip pat artimuosius bei draugus nudžiuginkite paprastais, tačiau šventiškais užkandžiais, kurie puikiai tiks ir kitą dieną – ant pirmųjų 2022 metų pusryčių stalo“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Patiekiant pagrindinį patiekalą, pradžioje reiktų išsirinkti mėsą, kuria norėsite nudžiuginti savo artimuosius bei šventės svečius. Tam, kad virtuvėje nepraleistumėte visos dienos, mėsą galite pasiruošti iš anksto – pasirūpinkite marinatu, o tada leiskite mėsai pastovėti šaldytuve ir sugerti visus prieskonius. Jeigu nusprendėte ruošti jautieną, marinatui puikiai tiks įvairios prieskoninės žolelės, medus, sojų padažas, kiaulienai – citrinų sultys, svogūnai, imbieras. Renkantis žvėrieną, marinatui itin tiks raudonas vynas, uogos, įvairios žolelės.
Universalus mėsos marinatas
„Nors kiekviena mėsos rūšis yra skirtinga ir jos skoniams atskleisti reikalingi vis kitokie marinatai, tačiau tiems, kurie laiko virtuvėje daug nepraleidžia, tai gali tapti tikru galvos skausmu. Vis dėlto kai kurie ingredientai marinuojant mėsą yra itin universalūs ir tinka daugeliui jos rūšių, tad naudodami juos, galite būti tikri, kad neprašausite ir kepsnys išeis sultingas ir gardus“, – sako B. Baratinskaitė.
Reikės: 4 česnako skiltelių, 100 ml sojos padažo, 100 ml alyvuogių aliejaus, 2 a. š. garstyčių, 2 a. š. mėgstamo aštraus padažo, 2 v. š. obuolių acto, 3 v. š. rudojo cukraus, druskos ir pipirų pagal skonį.
Česnakus smulkiai sukapokite ir visus ingredientus sudėkite į dubenį. Naudodamiesi maišytuvu, gerai sumaišykite visus ingredientus. Marinatą supilkite į stiklainį ir uždenkite dangteliu. Dėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį, kad atsiskleistų visi skoniai.
Kai norėsite marinuoti mėsą, ją įdėkite į užspaudžiamą plastikinį maišelį ir užpilkite marinatu. Marinuokite nuo 1 iki 24 valandų – kuo ilgiau, tuo mėsa bus minkštesnė ir skonis sodresnis.
Šventinis užkandis su jautiena ir karamelizuotais svogūnais
Reikės: ilgo prancūziško batono, 2 svogūnų, 2 a. š. cukraus, šiek tiek sviesto, mocarelos sūrio, plonai pjaustyto jautienos kepsnio (tiks ir kita šventei gaminta mėsa), šiek tiek alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį, baziliko papuošimui.
Į keptuvę su ištirpintu sviestu sudėkite griežinėliais supjaustytus svogūnus ir kepkite, kol svogūnai suminkštės. Suberkite cukrų ir maišykite, kol svogūnai juo pasidengs, pakepkite dar kelias minutes ant mažos kaitros.
Kol svogūnai kepa, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, o batoną supjaustykite riekelėmis. Riekeles dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pašlakstykite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir pagardinkite druska bei pipirais. Dėkite į orkaitę maždaug 5 minutėms, kol gražiai apskrus.
Riekelėmis pjaustytą mocarelos sūrį dėkite ant apskrudusio batono, ant viršaus dėkite plonai pjaustytą mėsą ir viską kiškite atgal į orkaitę maždaug 5 minutėms, kol sūris išsilydys.
Ant kiekvienos riekelės uždėkite karamelizuotų svogūnų ir pabarstykite smulkiai pjaustytu baziliku. Skanaus!
Apie prekybos tinklą „Maxima“
Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.
Pranešimą paskelbė: Rusnė Tamošaitytė, UAB „Fabula ir partneriai”