Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

Kamanės jau rūpinasi, kad lietuviai turėtų šviežių pomidorų

Nors už lango spaudžia šaltis, o laukus dengia sniegas, kamanės jau pradėjo savo darbą. Tiesa, skraido jos ne lauke, o Lietuvos šiltnamiuose, kur žiedus pradėjo megzti neseniai pasodinti pomidorai. Pirmojo jų derliaus pirkėjams dar teks lukterti, užtat šiuo metu Lietuvoje užaugintų daržovių skonį ir jų suteikiamų vitaminų žmonės gauna valgydami agurkus, ridikėlius, salotas, svogūnų laiškus ir įvairius prieskoninius augalus, kurių populiarumas praėjusiais metais išaugo vidutiniškai 30 proc.

„Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kasdien suvalgyti bent 400 gramų vaisių ir daržovių, daugiau nei pusę šio kiekio turėtų sudaryti daržovės. Kuo jos šviežesnės, tuo daugiau vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų išsaugo, ir žmonės tai supranta – mūsų pirkėjai labiausiai pasitiki ir vertina Lietuvoje užaugintą produkciją. Tam įtakos turi ir skonio savybės, ir pasitikėjimas Lietuvos gamintojais, visgi svarbiausias veiksnys yra šviežumas: daržovės iš Lietuvos ūkių mūsų parduotuvių lentynas pasiekia tą pačią ar kitą dieną po skynimo. Bendradarbiaujame su daugiau nei pusšimčiu Lietuvos ūkininkų, taigi platų šviežių daržovių pasirinkimą galime užtikrinti ištisus metus“, – sako Vilma Drulienė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė.

Anot jos, praėjusiais metais iš viso lietuviškų daržovių asortimento net keliais kartais augo salierų, krienų, pastarnokų paklausa. Daugiau nei dvigubai parduota ekologiškų bulvinių ir svogūninių daržovių. Apie penktadalį daugiau nei prieš metus nupirkta ir Lietuvoje užaugintų svogūnų laiškų, smulkiavaisių pomidorų, lapinių bei gūžinių salotų.

„Lietuviškos kilmės daržovės dalyvauja ir mūsų inicijuotoje kampanijoje „Lietuva, ačiū!“. Šiai dienai skaičiuojame, kad vien per tris kampanijos savaites, lietuviškų daržovių nupirkta per 1,6 mln. vienetų, o jas įsigiję „Maximos“ klientai į savo korteles susigrąžino apie 80 tūkst. eurų „Maximos“ pinigų. Per tris kampanijos savaites pirkėjai nupirko net 17 proc. daugiau lietuviškų daržovių nei tuo pačiu laikotarpiu pernai“, – vardina V. Drulienė.

Daugiau nei 8 tūkst. tonų daržovių per metus užauginančios „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose darbą jau pradėjo ir svarbiausios ūkininkų pagalbininkės – kamanės. Skraidydamos nuo žiedo prie žiedo, jos pasirūpina augalų apdulkinimu. Kadangi šis procesas vyksta natūraliai, kaip gamtoje, augalai duoda daugiau vaisių.

Šiltnamiuose apgyvendintos specialiai išveistos kamanės, pritaikytos tokioms laikymo sąlygoms. Tiesa, vasarą, pradėjus žydėti pievoms ir sodams, jos kartais per orlaides išskrenda į gamtą, bet visuomet grįžta į avilį. Kamanės – gyvi organizmai, tad augalų apsaugai naudojamos biologinės priemonės, vengiant pesticidų, mat nuodingoje aplinkoje kamanės tiesiog neišgyventų.

„Bitininkų kostiumų mūsų darbuotojai nedėvi, bet žino svarbiausias taisykles: nesikvėpinti ir neerzinti kamanių. Visgi jos yra mažiau agresyvios nei bitės, todėl žmonėms įgelia nebent tais atvejais, jeigu įskrenda į rankovę arba užuodžia aitrius kvepalus. Tačiau tokie atvejai ypač reti“, – teigia, „Kietaviškių gausos“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė Bitė Valatkaitė.

„Kietaviškių gausa“ šiuo metu į „Maximos“ parduotuves tiekia ilgavaisius ir trumpavaisius agurkus, o taip pat trijų rūšių salotas ir jų rinkinius. Šios daržovės šiltnamiuose, kurie užima 20 hektarų plotą ir turi modernią apšvietimo bei mikroklimato palaikymo sistemą, auginamos ištisus metus be pertraukų.

Valatkaitė pastebi, kad agurkai yra viena mėgstamiausių lietuvių daržovių, todėl jie perkami ištisus metus. Tiesa, pirkdami ilgavaisius agurkus žmonės mėgsta tikrinti jų šviežumą maigydami rankomis, todėl, siekiant apsaugoti produktus, jie fasuojami į specialią plėvelę.

Salotos nėra taip sandariai pakuojamos, o jų pirkėjams B. Valatkaitė turi patarimą: „Daug žmonių nežino, kad nusipirkus salotų vazonėlyje, jų nebūtina laikyti šaldytuve. Geriausia jas išpakuoti ir pamerkti į puodelį su šiek tiek vandens. Šios salotos auga nuolat laistomos, taigi įdėjus į puodelį su vandeniu atsigaus jų lapai, jos ilgiau išsilaikys ir net šiek tiek ūgtels.“

Pomidorų mėgėjams pašnekovė pataria jų nelaikyti šaldytuve – geriau juos padėti tiesiog virtuvėje ant stalo, kadangi šaltai laikomi pomidorai praranda skonį.

Būtent sodrus skonis yra geriausias rodiklis, išduodantis, ar pomidorai auginti Lietuvoje, ar atvežti iš užsienio. Taip yra todėl, kad lietuviškos daržovės parduotuves pasiekia daugiausiai per porą dienų, transportavimo metu išvengdamos šaltų sąlygų.

Tačiau netoli Elektrėnų esančiuose šiltnamiuose užaugintų pomidorų pirkėjams dar teks palaukti. Jie čia auginami sezoniškai, o šiuo metu pomidorų augalai yra šviežiai pasodinti ir leidžia pirmuosius žiedus. Pirmojo jų derliaus „Maximos“ pirkėjai sulauks kovo mėnesio antroje pusėje. Pirmiausia parduotuves pasieks lietuviški vyšniniai pomidorai, po kelių savaičių – ir avietiniai, slyviniai bei juodieji Kumato pomidorai.

Kaip teigia B. Valatkaitė, lietuviai vertina platų pomidorų pasirinkimą, todėl „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose sezono metu auginama net 15 skirtingų rūšių pomidorų.

„Pirkėjai labiausiai mėgsta avietinius pomidorus, kurie turi lietuviams įprastą skonį. Taip pat populiarūs vyšniniai, slyviniai pomidorai, tiek geltonieji, tiek raudonieji. Praėjusį sezoną itin didelio susidomėjimo sulaukė egzotiniai, išraiškingo skonio juodieji Kumato pomidorai. Visas šias rūšis žmonės parduotuvėse ras ir šiais metais“, – patikina ji.

Apie bendrovę „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia beveik pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 15 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. klientų.

Pranešimą paskelbė: Aistė Gražytė, UAB „Fabula ir partneriai“

Panašūs straipsniai:
 
Kingston SSDNow UV500 480 GB, SSD form factor 2.5“, SSD interface SATA, Write speed 500 MB/s, Read speed 520 MB/s
 
Logilink True Wireless Headset BT0044 Black, Bluetooth
 
Silicon Power Ultima U03 16 GB, USB 2.0, White
 
Nikon D3500 + AF-P DX 18–55 VR
Facebook Twitter