Čagos grybas (Inonotus obliquus) – tai grybas, augantis ant beržų šaltuose regionuose, pavyzdžiui, Sibire, Kanadoje ir Šiaurės Europoje. Tradicinėje medicinoje jis jau šimtmečius vartojamas dėl savo nepaprastos naudos sveikatai, ypač dėl gebėjimo stiprinti imuninę sistemą.
Čagos grybo sudėtyje yra įvairių naudingų junginių, įskaitant polisacharidus, triterpenus, betulino rūgštį ir ergosterolį. Teigiama, kad šie junginiai pasižymi priešuždegiminėmis, antivirusinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, todėl chaga grybas gali būti viena iš stipriausių natūralių priemonių imunitetui stiprinti ir kovai su ligomis.
Imunitetą stiprinančios savybės
Imuninė sistema yra natūrali organizmo apsauga nuo infekcijų, ligų ir kitų kenksmingų medžiagų. Tai sudėtingas ląstelių, audinių ir organų tinklas, veikiantis kartu, kad apsaugotų organizmą nuo patogenų, toksinų.
Nustatyta, kad čaga galimai stimuliuoja ir stiprina įvairių imuninių ląstelių, įskaitant natūraliojo žudiko (NK) ląsteles, T-ląsteles ir makrofagus, veiklą. Šios ląstelės atlieka lemiamą vaidmenį imuninei sistemai atpažįstant ir pašalinant svetimus įsibrovėlius, pavyzdžiui, bakterijas, virusus.
Tyrimai rodo, kad čaga gali gerokai padidinti interferono gama (IFN-gamma), pagrindinio citokino, reguliuojančio imuninį atsaką ir padedančio organizmui kovoti su infekcijomis, gamybą. Be to, nustatyta, kad jis skatina imunoglobulino A (IgA), antikūno, kuris atlieka svarbų vaidmenį gleivinių imunitete, kuris yra pirmoji gynybos linija nuo patogenų, patenkančių į organizmą per gleivines, gamybą.
Taip pat dažnai teigiama, kad čiaga pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, kurios gali padėti sumažinti oksidacinį stresą ir uždegimą organizme. Oksidacinis stresas ir uždegimas yra vienos iš pagrindinių lėtinių ligų priežasčių, todėl jų mažinimas gali padėti pagerinti bendrą sveikatą ir sustiprinti imuninę sistemą.
Kodėl chaga siūlome vartoti kapsulėmis?
Jį galima vartoti įvairiomis formomis, įskaitant arbatą, tinktūrą ir kapsules. Nors kiekviena forma turi savų privalumų, kapsulės yra patogiausias būdas vartoti Čagos grybą.
- Lengva vartoti
Chaga grybo kapsules lengva nuryti, jas galima užgerti vandeniu ar bet kokiu kitu skysčiu. Dėl to patogu žmonėms, kurie nuolat keliauja ir gali neturėti laiko virti arbatą ar ruošti tinktūras.
- Tikslus dozavimas
Kapsulės tiekiamos iš anksto nustatytomis, lygiomis dozėmis, todėl užtikrinama, kad gausite reikiamą kiekį naudingų grybo junginių. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie vartoja šį grybą medicininiais tikslais, nes dozė gali daryti įtaką jo veiksmingumui.
- Ilgas galiojimo laikas
Kapsulės, palyginti su arbata ar tinktūra, turi ilgesnį galiojimo laiką. Tai reiškia, kad galite laikyti ilgą laiką nesijaudindami dėl gedimo ar veiksmingumo praradimo.
- Paprasta laikyti
Grybų kapsules galima laikyti vėsioje, sausoje vietoje, todėl jas lengva laikyti ir transportuoti. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie dažnai keliauja.
- Nereikia nieko ruošti
Skirtingai nei arbatai ar tinktūrai, čia nereikia jokio paruošimo. Dėl to tai patogu žmonėms, kurie neturi laiko ar noro ruošti čagos grybą kitais būdais.
Apibendrinant galima teigti, kad chaga grybas gali būti stiprus imunitetą stiprinantis supermaistas, kuris tradicinėje medicinoje naudojamas jau daugelį amžių. Dėl imunitetą stiprinančių, priešuždegiminių, antivirusinių ir antioksidacinių savybių jis yra viena iš stipriausių natūralių priemonių imunitetui stiprinti ir kovai su ligomis. Nors Čagos grybą galima vartoti įvairiais pavidalais, patogiausias jo vartojimo būdas yra kapsulės. Renkantis šio grybo kapsules svarbu atsižvelgti į sudedamųjų dalių kokybę, ekstrakcijos metodą, standartizuotą dozę ir gamintojo reputaciją, kad užtikrintumėte, jog gausite visą šio grybo teikiamą naudą.
Šaltiniai:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874115300019
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628351/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813015001997
- https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,384a2d0e7545c5fa,75385c9d2c8f1cb3.html
- https://link.springer.com/article/10.1007/s00262-016-1816-2
- https://link.springer.com/article/10.1007/s11094-014-1071-x
- https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-016-8001-y
- https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874117316965
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2012.692716